De term waterdichtheid wordt nogal eens verkeerd uitgelegd. Fabrikanten en veel leveranciers zijn hier niet altijd even duidelijk in. Veel mensen denken namelijk dat zij een horloge hebben dat altijd waterdicht zal zijn, zij hebben immers een waterdicht horloge gekocht.
Waterdichte horloges vallen onder de officiele ISO standaard 2281. Hierin staat dat een horloge waterdicht genoemd mag worden als het de volgende test doorstaat:
gedurende 30 minuten in het water verblijven op een diepte van 1 meter, gevolgd door een verblijf van 20 seconden op een diepte van 20 meter.
Als een horloge deze test heeft doorstaan dan mag het water resistant (waterdicht) worden genoemd.
Als er ook een aantal meters bij staat (b.v. 30 meter) dan is het horloge waterdicht tot 30 meter diepte
Deze testen zeggen weinig over de dagelijkse praktijk van het dragen van zo’n horloge. Tijdens het dragen wordt het horloge blootgesteld aan temperatuurverschillen, drukverschillen en vervorming door stoten en dergelijke. Kortom, tijdens het dragen gebeurt er meer dan alleen onderdompelen in een bak water.
Daarnaast zijn de pakkingen in het horloge onderhevig aan veroudering. Het rubber zal in de loop van de tijd harder en minder veerkrachtig worden waardoor het kan gaan lekken. De snelheid waarmee het rubber veroudert is afhankelijk van de kwaliteit van het rubber en van de invloeden van buitenaf. Huidzuren (bij iedereen anders), vuil of bijvoorbeeld zeewater hebben een slechte uitwerking op de pakkingen.
Wilt u uw horloge waterdicht houden dan zal u het jaarlijks moeten laten testen en bij elke batterijwissel ook de pakkingen moeten laten vervangen.
Heeft u een horloge met veel drukknoppen (dus veel pakkingen) dan kan dit een dure onderneming worden, temeer omdat veel fabrikanten pakkingen niet los leveren en er kompleet nieuwe knoppen gekocht moeten worden.
Hieronder vindt u een tabel die aangeeft wat u kunt verwachten van een waterdicht horloge, mits de pakkingen in goede conditie zijn en het horloge niet beschadigd is.